Gå till innehåll

Frågor & svar

Här hittar du allmänna frågor och svar om e-legitimation. Får du inte svar på din fråga nedan kan du läsa mer på www.e-legitimation.se.
 
 

Vad är en e-tjänst?

E-tjänster är sådana aktiviteter på webbplatsen som kräver en särskild säkerhetslösning. Med säkerhetslösningen legitimerar du dig och kan också skriva under en handling och lämna den i form av ett elektroniskt dokument.

Vad är en e-legitimation?

En e-legitimation kan jämföras med en vanlig ID-handling, t.ex. ID-kort eller körkort. Med en e-legitimation kan du på ett säkert sätt legitimera dig på Internet. Den visar att du är just du när du har kontakt med myndigheter, kommunen, organisationer och företag på Internet, och när du skriver under handlingar elektroniskt på nätet.  

E-legitimationen kan vara i form av en fil på en hårddisk eller i form av ett kort. Den kan också läggas på ett USB-minne. Hos vissa banker benämns e-legitimationen för BankId.

   
Hur skaffar jag e-legitimation? 

På www.e-legitimation.se finns utförlig information om hur du skaffar dig e-legitimation.

Om du inte är en internetbankskund kan du ansöka om ett id-kort hos skatteverket, den innehåller en e-legitimation från telia, skatteverkets id-kort.

   
Jag har glömt lösenordet till min e-legitimation, vad ska jag göra?

Du måste hämta ut en ny e-legitimation hos din bank. Det är bara du som vet vad du har för lösenord och ingen annan kan ändra lösenordet eller nollställa det.

   
Vad kostar det att skaffa en e-legitimation?

När du hämtar ut en e-legitimation genom din bank så är den gratis.